Metallindustri

En mobil arbetsplattform ska vara halksäker

För vissa arbetsuppgifter är det väldigt bra att ha en mobil arbetsplattform som är enkel att flytta på. Det här är ett verktyg som ser ut som en stege på hjul men som är mycket mer än då. Med smart utformning går det att ta hand om varierade arbetsuppdrag med den mobila arbetsplattformen. Fast det är väldigt viktigt att den är halksäker.

En mobil arbetsplattform av halksäkert material

Det är mycket vanligt att en mobil arbetsplattform är tillverkad av ett lättviktigt material som aluminium. Det gör det lättare att ta med sig plattformen för uppdrag än om den hade varit gjord av trä.

Nu kan det förstås tyckas vara bättre med en stege av trä med tanke på halkrisken fast så behöver det inte vara. Det finns mycket bra mobila arbetsplattformar av trä som används inom metallindustri och på verkstäder där det finns halkrisk.

Genom att metallen har en yta som hindrar halkning är stegen säker. Om du bara använder skor som också är bra mot halka bör det inte vara någon fara med att stå och jobba på den här typen av stege. Dessutom gör det skillnad om den är utformad för att stå stabilt när du inte flyttar på den.

Metall är ett bra material inom industrin

När du ska jobba inom industri med en mobil arbetsplattform finns det många fördelar med att den är gjord av metall. Metallen är slitstarkare än vad trä och andra material är. Om du till exempel ska ta hand om ytbehandling med en metod som innebär hög hetta är stegen av metall ett bra val.

Det finns modeller som du kan kombinera med skydds-bur för säkert arbete. Värmen kommer inte att leda till att plattformens ytor blir hala eller svåra att hantera. Det här är väldigt bra med metall men det krävs förstås att plattformen har en utformning som passar uppdraget för att det ska fungera.

God planering av arbetet är viktigt

Det går inte att blint förlita sig på en mobil arbetsplattform med halksäker yta. Som nämnt måste du ju också ha rätt typ av skor på dig när du jobbar. Då du vet att du ska jobba utomhus med risk för skurar är det verkligen A och O att du har rätt kläder för detta.

För att få ett bra grepp om stegen kan du även behöva halksäkra handskar. De gör att du inte glider med händer då du måste ta tag i plattformen för att stå stadigt. Det gäller att planera på rätt sätt med god utrustning för att stegen ska ge dig bästa möjliga stöd.

Tänk också på att alltid undersöka hur du ska använda en mobil arbetsplattform på rätt sätt. Det kan finnas instruktioner om hur den ska monteras och användas som kan bidra till att halkrisken minskar. Läs dessa innan du klättrar upp för din stege!