Annat

Vad kontrolleras för läkarintyg för körkort?

Det kan vara så att du behöver ett nytt tillstånd för ditt körkort eller att du behöver förlänga en specifik behörighet. Oavsett anledning till att du behöver läkarintyg för körkort så kommer detta att innebära en viss undersökning. Denna ska göras av en behörig klinik som efter undersökningen kan hjälpa dig att skicka alla dokument till Transportstyrelsen.

När behöver du läkarintyg för körkort?

Om du vill börja övningsköra lastbil eller buss så måste du först och främst skaffa ett körkortstillstånd. Detta får du från Transportstyrelsen och det går bra att ansöka direkt på deras hemsida.

Denna ansökning är först komplett då du även har genomgått en läkarundersökning som ger dig ett läkarintyg för körkort som kräver högre behörighet. Transportstyrelsen har medicinska krav som kan fastställas med denna undersökning.

Vad kommer att kontrolleras?

Under en läkarundersökning för körkort så kommer flera saker att kontrolleras. Din syn ses över och då gäller det att du har tagit med dig dina glasögon. Man får köra lastbil och buss med synfel men det gäller förstås att läkaren kan intyga att detta kan ske på säkert sätt med de glasögon som du använder.

Du får ge ett urinprov. Med detta tar man reda på din hälsa. Det är till exempel så att man vill utesluta att du har socker eller äggvita i urinen. Om det är så att du lider av en kronisk sjukdom som diabetes kan det innebära att du behöver ett kompletterande intyg för att få tillståndet för körkortet.

När undersökningen är klar så kan läkaren som genomför den avgöra om du är en lämplig kandidat i enlighet med de riktlinjer som finns från Transportstyrelsen. Är du det så får du ett läkarintyg ditt körkort kräver och det skickas direkt till Transportstyrelsen så att du slipper vänta på bekräftelse.