Annat

Fotoramar för udda storlekar

Om du har udda storlekar på dina foton kan det vara svårt att hitta en fotoram som passar. Det vanliga är kanske att man går till sin inramningsbutik för att få en passande fotoram. Numera kan man också beställa fotoramar i olika storlekar online på nätet. Om du vill lära dig mer, finns denna sida som handlar mer om fotoramar.

Måttbeställd fotoram i sin egen storlek

Det är ganska enkelt att köpa en fotoram i sin egen storlek, det enda man behöver göra är att beställa en ram med samma mått som fotografiet. Var bara noga med att se till, att fotoramen blir något större än din bild. Om du har foton i flera olika storlekar, kan du kanske klippa ner några, så att de får samma mått? Ett annat knep är att använda en passepartou, det smarta är då att du kan ha olika storlekar på öppningen i passepartouten, men samma yttermått. Perfekt när du vill rama in dina bilder i olika format.

Bilden bestämmer fotoramen

Har du ett svarvitt foto eller en svartvit poster, så brukar silver, svart och vitt fungera bra som färg på ramen. Ramar i guld passar till det mesta, oavsett vilken färg det är på din bild. Ett annat tips är att matcha färgerna i fotografiet eller fotoramen med din övriga heminredning.

Att tänka på när du beställer

Två storlekar med samma mått, passar inte i varandra. Kolla vad ditt fotografi eller bild har för storlek, och lägg sedan på ett par millimeter extra. Om du har en bild som är i A4, så är den 25×35 centimeter. Då ska du beställa en fotoram som är 25,2×35,2 centimeter. Då blir den marginellt större, och din bild kommer att kunna läggas ner i ramen.

Rama in hos din rammakare

Du kan givetvis lämna in dina bilder till din lokala ramaffär, som kan hjälpa dig att rama in dina fotografier. Fördelen är att du ofta kan se ramen innan du bestämmer dig, nackdelen är att du brukar kosta mer än handel på Internet.

Skriv ut dina fotografier själv

Om du har en fotoskrivare hemma, kan du med stor fördel själv skriva ut dina bilder själv, och ännu bättre, anpassa utskrifterna så de passar vanliga fotoramar. Då behöver du inte beställa måttbeställda ramar, utan kan istället köpa vanliga fotostorlekar i vilken affär som helst. Det här är speciellt effektivt, om du vill beskära dina bilder, innan du skriver ut dom. Se bara till att du tar dina bilder i en upplösning på 300dpi (punkter per tum).