Annat

Hur fungerar det med läkarintyg för alkolås?

Om du har fått ditt körkort återkallat eller riskerar att få det kan det finnas möjlighet till att fortsätta köra med alkolås i bilen. Detta betyder att du inte längre kan köra berusad. Men det är inte bara att gå och köpa ett alkolås och fortsätta köra. Du behöver ett läkarintyg för alkolås och här krävs det hjälp av en klinik som är specialiserad på den här typen av intyg.

Läkarintyg för alkolås, vad är alkolås?

Ett alkolås ser ut som en liten låda med ett munstycke som du kan blåsa i. Den här lådan kommer att installeras i din bils instrumentpanel. Det går inte att starta bilen utan att blåsa i alkolåset som du kan få med hjälp av läkarintyg för alkolås.

När du blåser i munstycket kommer alkolåset att låsa upp bilen så länge som du har under 0.1 mg alkohol per liter utandningsluft. Det kommer också att vara så att du under flera tillfällen då du kör måste blåsa i munstycket igen.

Alkolåset är inte bara ett lås det kommer också att spara informationen om dina blåsningar. Det ger statistik som säkrar att du kör nykter. Det kan förstås vara möjligt att låta någon annan blåsa i munstycket men det är inte lagligt. Det kommer också att upptäckas i samband med de läkarundersökningar som krävs för att du ska få köra med alkolås och som genomförs på ett sporadiskt sätt så att det blir svårt för dig att fuska.

Det börjar med ett läkarbesök

Till att börja med behöver du besöka en läkare som kan ge dig läkarintyg för alkolås. Doktorn kommer att ge dig en ansökan som du ska fylla i. Denna ansökan ska sedan skickas till Transportstyrelsen. Du får lämna både urin- och blodprov.

Resultaten av dessa prover kommer att skickas med din ansökan. Det kan ta en halv vecka innan proverna är klara så räkna med minst en vecka för att bli klar med den första delen av att få ett läkarintyg för att få köra med alkolås.

När du har fått ditt alkolås beviljat

Det kan dröja omkring två veckor innan du får godkänt eller avslag på din förfrågan om att köra med alkolås. Om du blir beviljad så kommer det att sättas en tid för att köra med alkolås. Det kan vara ett eller två år beroende på varför du blev av med körkortet.

För att du fortsatt ska ha ditt läkarintyg för alkolås aktuellt kommer du att få ta prover. Du ska till exempel ta prover i samband med att låset installeras i din bil. Här gäller det att ha kontakt med kliniken som hjälper dig med intyget och se till att allting sköts på rätt sätt med läkarbesök då detta krävs.

Vilka provtagningar som krävs är individuellt och det är viktigt att du är noga med att följa de instruktioner du får av Transportstyrelsen för att du ska kunna fortsätta köra bil med ditt alkolås.