Plastindustri

Polymer är ett spännande material som används inom industrin

För de flesta är uttrycket polymer synonymt med plast och det är inte så konstigt. Vi använder ju polymer flitigt inom vår svenska plastindustri. Ordet kan ses som samma sak som plast men riktigt så enkelt är det inte. För polymeren finns ju naturligt i vår natur och plast är en kombination av olika typer av naturliga eller syntetiska polymerer samt andra tillsatser.

Var finns polymer?

Har du någonsin tänkt på vart det finns polymer? Idag kan du hitta detta material i en rad olika saker. Det brukar finnas polymer i stort sett alla hushållsartiklar som är gjorda av plast. I leksaker är materialet mycket vanligt förekommande.

Vi hittar olika typer av polymerer i kläder och samma material finns givetvis i våra hus och hem i isolering och annat byggmaterial. Det är spännande att se hur denna kemiska förening som finns naturligt och som kan skapas på syntetisk väg finns precis överallt!

Fördelar med polymermaterial

Nu kan man ju undra vad det är som gör att vi använder polymer i så många olika sammanhang. Det finns flera svar på den frågan för polymerer är fördelaktiga på flera sätt. En sak som gör att man gärna väljer material med polymer är att det går att justera polymer för att få ut bästa möjliga användning av plasten.

Några egenskaper som är viktiga att nämna i sammanhanget är:

  • Genomskinlighet – Det här ser vi både med syntetisk polymer och med naturliga varianter som cellulosa som ofta används i omslagspapper och påsar just för att det är viktigt med genomskinligheten. Det här är en fördel som gör att man också använder materialet för att skapa konst.
  • Reflektion – Det finns polymer som reflekterar mycket bra. Denna sort använder man till exempel för att göra film som är reflekterande. Dessutom kan polymer som reflekterar komma väl till pass när man ska jobba med tekniker som har med ljus att göra.
  • Duktilitet – Med detta menas att det går att forma polymer som är duktil utan att materialet går sönder. Det blir en viss seghet som gör det möjligt att använda plaster med polymer till många olika projekt och produkter. Vi kan nästan jämföra detta med metaller som har precis samma egenskap.
  • Lätt att deformera – Lättheten att forma om är också något som gör att det med hjälp av värme är relativt enkelt att göra om polymer. Det kan röra sig om hårda plaster och plaster som är spröda men de har denna egenskap gemensamt.
  • Slitstarkt – Vi använder oss av polymer i delar som ska klara lite mer. Det kan vara en resväska som kommer att utsättas för många stötar såväl som en skylt som ska sitta baktill på bilen. Skyddsfodral för glasögon är ofta gjorda av polymermaterial som klarar av påfrestningar utan att skadas eller bli fult.
  • Mjukt och elastiskt – Betänk att även gummi är en form av polymer. Det betyder att en annan fördel med detta material är att det kan vara otroligt mjukt och elastiskt. Den här formen av polymer är väldigt bra till exempel för däck till bilar och andra fordon.

Ett uråldrigt material

En annan sak som är väldigt spännande att tänka på är att polymer finns naturligt i vår värld och därmed är detta ett material som har använts i flera tusen år. Gummit är ett bra exempel på detta. Vi kan tro att gummi är något modernt men så är det verkligen inte.

Shellack kan låta onaturligt men är faktiskt en form av polymer som man får av så kallade Lac insekter i Indien och Thailand. Den här formen av polymer används som tätningsmedel, lack och som färg. Den är helt naturligt och otroligt effektiv.

Idag tillverkas polymer på syntetisk väg men det är fortfarande möjligt att använda de naturliga varianterna som nämnda cellulosa. Det betyder att det går att använda polymer med gott samvete vad gäller miljöfrågor. Detta särskilt då man kan återvinna eller på annat sätt hantera avfall med polymer på ett bra sätt.