Likvidera ab själv på rätt sätt

Det finns en del steg som du måste ta för att likvidera ab på rätt sätt. Det är inte svårt men du kan inte hoppa över något. Likvidationen innebär att företaget löses upp totalt. Det kan inte ändras när beslutet väl är fattat.

Förbered att likvidera ab

Likvidationen ska förberedas. För att kunna likvidera ab måste skulder vara betalda. Dessutom ska överskott som finns delas mellan de som äger aktier i bolaget. Det finns undantag till detta men det vanliga är att man delar upp överskottet.

Hur det hela går till beror också på om likvidationen är frivillig eller inte. Om det är Bolagsverket eller tingsrätten som har beslutat om likvidationen är den inte frivillig. Då kallas den istället för en tvångslikvidation och processen kommer att se lite annorlunda ut.

Frivillig likvidation av bolaget

Om du vill likvidera ab är det en frivillig likvidation. Den ska beslutas om av bolagsstämman. Det här är en process som ska utföras i enlighetmed bestämda regler. Det ska skrivas förslag till beslut, och det måste finnas en anledning till beslutet i kallelsen som ska skickas till Bolagsverket.

Om du tycker att det blir för mycket att hålla ordning på kan det vara klokt att sälja bolaget för en snabbavveckling. Då kan ett annat bolag sköta hela processen och du slipper oroa dig för att du skulle göra något fel.

En avveckling tar tid

Om du väljer att likvidera ab själv får du räkna med omkring 7 månader innan det hela är klart. Detta förutsatt att ditt bolag är redo för likvidationen. Om det inte är det och du måste ta hand om skulder och annat så kan det ta mycket längre tid än så.