Metallindustri

Bearbetning av ecobrass för bättre miljö!

Du kanske redan är medveten om att metallindustrin gör viktiga saker för miljön. De kan spara på material genom att återanvända det och kan också jobba med produktionsteknik som minskar på giftutsläpp. Men visste du att bearbetning av ecobrass också är något som gör stor skillnad i Sverige och i andra länder?

Bearbetning av ecobrass för mindre bly i vår värld

Ecobrass är en typ av mässing utan bly. Den kan betecknas som CW7224R, UNS C69300 och CuZn21Si3P. Idag används den blyfria mässingen till exempel i applikationer som är till för dricksvatten. Det är bra för oss som dricker vattnet men också för miljön. När det inte finns någon bly i mässingen finns det ju heller ingen risk för att den kommer att läcka ut i naturen omkring ledningarna.

Ecobrass är ett godkänt material

Idag är ecobrass godkänt av flera instanser. Det har DWD såväl som SDWA certifikat och ELV-direktivet för fordonsapplikationer godkänner användandet av detta material. RoHS-direktivet klargör att ecobrass också får användas inom elektronikindustrin.

Ett mycket bra material

Det finns mycket positivt att säga om ecobrass. Det är ett material som erbjuder god hållfasthet. Dessutom står det emot rost på ett effektivt sätt. Det är ju ett måste när mässingen ska användas för applikationer med dricksvatten där det ständigt utsätts för vatten.

Ecobrass är också mycket slittåligt. Det betyder att det kan klara av en hel del utan att man måste byta delar i tid och otid. Även om det är dyrare att jobba med ecobrass kan det löna sig i längden just på grund av den goda hållbarheten.

Bra för miljön på flera sätt

Att bly inte är bra för oss och vår miljö är ingen nyhet. Men det finns mer än så som talar för att använda ecobrass för olika typer av applikationer. I och med att materialet är slitstarkt går det att reducera tjockleken. Det betyder att det behövs mindre material för att få fram olika delar.

Dessutom kommer en tunnare tjocklek innebära en lägre vikt. Delar som är lättare och fortfarande slitstarka är bra för vår miljö. De håller längre och drar ner på användandet av material såväl som på resurser för att tillverka det.

Hur mycket mindre bly blir det?

Det finns uppgifter som gör gällande att tillverkare som gått över till bearbetning av ecobrass har kunnat reducera sin blyhantering med cirka tusen ton bly per år! Det vi ska komma ihåg är att det handlar om en internationellt förändring. Inte bara svenska verkstäder som minskar på användning av metaller med bly.

Det är alltså tydligt att användandet av eco brass kan få betydelse på så kort tid som ett år såväl som på lång sikt. Att vi dessutom talar om ett material som håller länge och ger bättre egenskaper än tidigare material med bly är ju ett stort plus.

Svårt att bearbeta eco brassen

Något som är viktigt att vara medveten om är att det inte är helt enkelt att jobba med bearbetning av ecobrass. Det här materialet är bra mycket svårare att forma än vanlig mässing. Det här beror på att man just inte har någon bly i denna variant av mässing.

På grund av detta är det viktigt att rätt verkstad med rätt verktyg och maskiner tar på sig uppdraget. De bör ha erfarenheten som krävs för att inte göra fel med ett så pass dyrt material.

Mer än ledningar för dricksvatten

Det är spännande att se på alla möjliga användningsområden för ecobrass. För dricksvatten är det ett mycket bra material men det används också inom andra branscher. Bilbranscher behöver detaljer och delar av eco brass. Inom elektronikindustrin är efterfrågan också stor.

Ecobrassen kan inte ersätta alla typer av mässing och koppar. Men när det inte krävs superbra ledning av elektricitet kan det här absolut vara ett mycket fint substitut. Det är ett material som är väl värt att hålla ett öga på under kommande år då intresset av bättre material för miljön bara ökar.