Metallindustri

Spara pengar med robotceller

Det råder inga tvivel om att man drar stor nytta av maskinbetjäning som gör det möjligt att frigöra personal från monotona arbetsuppgifter och även att öka tempot på produktionen. Robotiserade produktionsceller ger möjlighet att tillverka större volymer snabbare och det betyder att man kan spara pengar på att investera i robotteknik. Samtidigt så är det förstås så att robotautomation kostar en hel del pengar och det är viktigt att man sätter sig in i hur automationslösningar ska samarbeta för att man ska få ut mesta möjliga av produktionsprocessen. Man kan ju sätta samman robotceller som fungerar olika så att samma robot kan användas i flera olika sammanhang.

Robotceller är dyra

När man har en CNC-maskinpark som fungerar väl så kanske man ser kostnaden för robotautomation som onödig. Man tänker sig att det här inte kommer att bli så lönsamt som alla säger. Så kan det också vara och det är klart att man måste beakta ROI (return of investment) innan man beställer en robotarm. Industrirobotar kan vara vansinnigt dyra och då gäller det att man har en god plan för hur investeringen kan komma att löna sig. Nu ska det dock sägas att när industriautomation används på rätt sätt så är den väldigt lönsam och man ser ganska snart att investeringen lönar sig.

Maximerad användning av robotar

På en och samma verkstad så kan man ha formsprutningsmaskiner såväl som andra industrimaskiner. Istället för att manuellt ladda och mata ut för att till sist få en färdig komponent så kan man låta roboten ila mellan olika uppgifter och maskiner. Det här är något som gör att man kan få ut maximum av den industrirobot som man har investerat i. Samma robotarm kan ju göra en rad olika saker och om man bara lär sig hur programmeringen fungerar så kan den integreras på ett lyckat sätt i flera olika arbetsprocesser.

robotceller

Bättre lönsamhet

När man väl har börjat jobba med robottekniken så kan man få ut ännu mer av den genom att successivt sätta sig in i hur den fungerar och vad mer den skulle kunna användas till. Det är mycket vanligt att man efter att ha vant sig vid robotens funktion kommer på flera områden där den skulle kunna användas. Med tanke på detta så kan det vara bra att då och då tänka till och låta samtliga operatörer komma med förslag så att man tillsammans kan hitta områden där det finns tid och kraft att spara. Det här leder nämligen till ännu fler besparingar och en verkstad som blir säkrare, trevligare och väldigt effektiv.