Metallindustri

Mästare i cnc-svarvning

iStock_1697570autopress

Kan man tävla med ett hantverk som är automatiserat och som används för att tillverka sådant som ingen tänker på men som vi inte kan leva utan? Det är inte alla yrken som ger möjlighet till mer än uppskattning av kunder och leverantörer, men den som utbildar sig till cnc-svarvare kan delta i SM i cnc-svarvning och det är både roligt och viktigt för den framtida yrkeskarriären. I den här tävlingen så får duktiga studenter visa vad de kan åstadkomma med en cnc-maskin och de som är bäst vinner förutom ett pris ära och berömmelse.

SM i cnc-svarvning

Varje år så arrangerar Svenska Skärteknikföreningen ungdoms SM i cnc-svarvning. Denna tävling brukar förläggas till Elmia Subcontractor-mässan där det givetvis finns gott om möjliga arbetsgivare på plats. Det här är en lagtävling så förutom ett gott hantverk så gäller det förstås att visa att man klarar av att samarbeta. De som går vidare kommer att få vara med i Yrkes-SM som är ett mycket större event.

När man tävlar i cnc-svarvning så är det inte bara själva formgivningen som sätts på prov. Det gäller nämligen att som cnc-operatör att klara av felsökning på ett bra sätt så detta är en viktig del av eventet. Det finns många sätt att förbereda sig inför denna spännande tävling och det kan vara av intresse att se vad som diskuteras i cnc forum online för att lära sig mer om tidigare event. När tävlingen är över så kan man även läsa på nätet om de som vann och hur de olika momenten klarades av.