Ytbehandling

Pulverlackering som är miljövänlig och beständig

När det handlar om ytbehandling så är det förstås så att det där med ekonomi ofta går först. Man kan ju inte konkurrera med resten av världen om tillverkningsmetoden är mer än dubbelt så dyr. Det här var länge ett gissel för miljön men numera så måste inte den effektivaste metoden för lackering och färgning vara den som är värst för miljön, tvärtom! Med pulverlackering så får man nämligen färg som används på ett ekonomiskt sätt och som även gagnar vår natur. Det är därför som alltfler går över till denna metod för täckmålning.

pulverlackering

Miljövänlig pulverlackering

Om man ser rent tekniskt på pulverlack så går det att konstatera att det trots att det handlar om lack som inte innehåller lösningsmedel som är så vanligt förekommande i våta färger. Pulverfärgen är därmed bättre för miljön och även för den som jobbar med det som slipper den farliga påverkan som lösningsmedel kan ha då man utsätts för det. Man kan alltså ha gott samvete då man jobbar med pulverlackering och man måste inte oroa sig för att detta skulle kunna leda till dolda sjukdomar över en längre tidsperiod. Det här är en lackeringsmetod som är godkänd i Sverige och som används i allt större utsträckning för lackering och målning av komponenter för allt från inredning till bilar.

miljöfärgbil

Ekonomiskt gångbart

Den pulverlack som man inte använder kan återanvändas och det är ju verkligen bra för miljön och för ekonomin. När man sprutar lacken på en del så kommer det naturligt att bli så att en del hamnar på golvet. Detta spill kan man ta till vara på och återigen lägga i behållaren för färg. Man skulle nästan kunna kalla pulverlacken för en slags laser där man bara använder det som behövs precis som en laser skär ut exakta delar utan spill. Kostnaden blir mindre och man får mer gjort med den lack som man har.

Resultat som håller länge

Om lackningen kan ge komponenten ett ökat skydd så är det ju en stor fördel eftersom man då får resultat som håller längre. Det här är precis vad som händer med pulverlackering för pulvret ger ett extra skydd mot rost och även bättre tålighet mot slitage. För bilar så är detta en stor fördel då man vill se ett ökat skydd mot repor. Dessutom så kommer lacken att tänjas på att bra sätt så att man slipper fula sprickor som annars hade uppstått då plåtens yta på något sätt förändras. När man målar med pulverfärgen så kommer man att lägga ett enda skikt och detta håller sedan mycket länge. Detta kan man verkligen se denna metod som en stor fördel för miljö och för ekonomi, och det är inte så konstigt att pulverlack anses vara det bästa alternativet när man bryr sig om projektets helhet.

Läs mer om elektrolytisk ytbehandling så som förzinkning, förnickling och förkromning här »