Plastindustri

Viktigt att tänka på vid köp av termoplast

Termoplasten har egenskapen att den kan smältas ner, omstöpas och anta en ny form när den sedan svalnat. Termoplast återfinns i många föremål runtomkring oss såsom till exempel teknikprylar, platt tv apparater, datorer, videokameror och mobiltelefoner, men även i förpackningar, byggprodukter och rör. Plasten är behändig och omarbetningsprocessen är billig. Den har mindre negativ miljöpåverkan än hårdplaster och är dessutom återvinningsbar, varför termoplast är att föredra i de fall det är möjligt.

Köp av termoplast

Det går att köpa termoplast för både industriell och privat användning. I det senare fallet finns det många återförsäljare i form av hobbyaffärer, färgaffärer eller ställen där det säljs byggmaterial för privat bruk.  Även på nätet kan man gå in och beställa den direkt och få leveransen hemskickad. Köp termoplast från en tillförlitlig leverantör om den beställs via Internet och dubbelkolla att de kan leverera i den region där du bor.

Vill man köpa termoplasten för industriellt bruk finns det också flera leverantörer att välja mellan. För att få bra kvalitet till rätt pris är det en god idé att undersöka vad de har att erbjuda via Internet och även att kontakta olika leverantörer för att få så mycket information som möjligt. Rör det sig om större kvantiteter finns möjligheten att förhandla fram en mängdrabatt. Har man en löpande förbrukning är utgångspunkten god att kunna få bättre priser än vid engångsköp genom ett bindande avtal som gynnar båda sidor. En god idé kan också vara att kontakta ett plaståtervinningsföretag för att få råmaterialet till ett lågt pris. Många storförbrukare såsom byggföretag och statliga myndigheter har valt att köpa sin plast direkt från återvinnare. Vilken kvalitet plasten bör hålla beror på vad den skall användas till. Var noga med att undersöka vilka krav som ställs på plasten i den tillverkningsprocess den ska användas i och se till att platsförsäljaren kan leverera material som håller måttet.

Materialegenskaper

Orsaken till att materialet är lätt att omformera är att molekylkedjorna är svaga och därmed lätt kan brytas ner vid uppvärmning. De svaga bindningarna antar en ny form när materialet kyls ner och det behåller sedan sin nya form fram till nästa upphettning. Då molekylstrukturen inte ändras vid nersmältning kan den i princip omarbetas hur många gånger som helst. Solstrålning, värme, oxidering och kemiska föroreningar har en negativ inverkan på materialet. Det innebär en viss kvalitetsförsämring varje gång plasten omarbetas

Bearbetningsmetoder

Det finns många olika processer för att få plasten att anta det önskade utseendet. Vid formsprutning använder man formar där plasten sprutas in och sedan svalnar.  Formblåsning innebär att det sprutas en het degformig plast ut ur en slang som sedan matas in i två öppna formhalvor. Formen stängs runt slangen och som sedan sprutar in luft tills plasten formas. Flaskor och förvaringskärl är exempel på produkter som produceras med denna teknik. Vid kalandrering pressas plast samman till en tunn skiva, bland annat plattor och golvbeläggningar tillkommer på detta sätt.