Metallindustri

5 tecken på att det är dags att avveckla aktiebolag

Att driva ett bolag är så mycket mer än siffror och papper. De där numren som går in i din databas beskriver ju arbetet som du lägger ner hjärta och själ i. Att avveckla aktiebolag kan vara en mycket emotionell process. Det är viktigt att beakta. Men om du är bättre medveten om de tecken som visar att det faktiskt är dags att kasta in handduken så kan avvecklingen bli mindre smärtsam.

Spara pengar genom att avveckla aktiebolag i tid

Kanske ännu viktigare är att du kan spara en hel del pengar på att avveckla aktiebolag i tid. Istället för att bli tvingad till konkurs då det verkligen är kört så kan du sälja bolaget då det fortfarande har ett värde. Men för att det här ska bli möjligt så måste du förstå vad som talar för att lägga ner. Här är 5 vanliga tecken om att du bör lägga ner bolag innan det är försent.

  1. De ekonomiska målen möts inte

När du har gett ditt företag två till tre år av inkörningsperiod så är det dags att se på hur målen möts. Om du fortfarande inte ser en förtjänst och det inte finns mer pengar att ta från så är det inte samma sak som att du bör ta ett företagslån. När ekonomiska mål inte möts så måste det utvärderas varför. Nytt kapital till en verksamhet som inte fungerar är lika effektivt som att försöka täta hålen i en sjunkande båt med smör.

Om det ser riktigt illa ut så är det dags att dra åt bältet och fundera på hur du kan minimera förlusterna. Samtidigt så kan det vara god tid att göra upp en plan för att avveckla aktiebolag om du inte har riktigt god rådgivning för hur du skulle kunna få det hela att flyta igen.

  1. Du mår inte bra

Det här kan verka som ett löjligt tecken om att företaget är på väg åt fel håll men det är det inte. När en verksamhet har en massa problem så kommer ägare och anställda att påverkas av detta. Om du till exempel märker att du ofta är sjuk, att du har tappat vikt eller kanske tvärtom äter hela tiden för att du är nervös så kan det vara ett tecken.

Nu ska du rannsaka dig själv och ställa frågan om ditt företag är värt din hälsa. Svaret är förstås nej och då gäller det att fatta ett beslut om hur du ska fortsätta på ett vettigt sätt. Om du har ont i magen då du kliver in på arbetsplatsen så är det något som inte stämmer. Om du är vaken så kan du rädda dig själv och företaget!

  1. Målen är inte lika intressanta

När du en gång startade företaget så hade du ett tydligt syfte och en målsättning. Det var roligt att komma till jobbet för att fortsätta mot dessa mål. Om du inser att du inte längre känner lust och glädje av att tänka på hur du ska nå målen så kan det också vara ett tecken om att det är dags att avveckla aktiebolag.

När det inte fungerar som det ska och du helt och hållet glömmer bort dina ursprungliga mål så är det inte längre lika inspirerande att jobba. Då är det dags att sätta upp nya mål med en ny plan för att få energin igen eller helt enkelt att kasta in handduken och göra något annat.

  1. Det är bara du som älskar produkten

Det här borde du ha tänkt på då du skapade en affärsplan för din verksamhet. Men frågan måste ställas. Finns det ett verkligt intresse för din tjänst eller produkt, eller är det bara du som tycker att den är fantastisk? Om feedbacken i form av kundrecensioner och inkomster inte är positiv så kan det vara så att du jobbar med en produkt som bara du är kär i. Då kan det vara dags att lägga ner innan kärlekshistorian blir alltför kostsam.

  1. Viktiga medarbetare säger upp sig

Det här är ett tecken som du ska vara väl medveten om. När medarbetare som har varit med från start lämnar skutan så är det inte bra. Kanske vet de något som du inte är medveten om. Se till att ta reda på varför folk som har varit med länge inte längre vill vara med. Be om ärlighet för det behöver du. Med ärliga svar så får du en ärlig chans att göra något åt problemen eller att välja att avveckla aktiebolag i tid.