Annat

Avveckla aktiebolag eller driva det vidare?

Det kan kännas trist att ens tänka tanken om att avveckla aktiebolag. Särskilt om verksamheten har funnits länge och det egentligen vore roligare att driva det hela vidare med lyckade resultat. Fast det gäller att vara realistisk. Om du kan lägga ner nu och slippa gå i konkurs är det ju bättre än att tvingas till avveckling för att det inte fungerar.

När ska du avveckla aktiebolag?

Ett aktiebolag kan avvecklas av flera skäl. Du kan likvidera ab för att du inser att det inte kommer att dras igång igen. Det här händer ibland med familjeföretag som inte längre är igång då ägaren inser att barn och barnbarn inte är intresserade av att ta upp verksamheten igen.

Det kan vara klokt att avveckla aktiebolag om du inser att det inte kommer att ge de intäkter eller utvecklas på det sätt som du hade önskat. Om du inte har något intresse av att göra det som krävs för att lyckas är det bättre med frivillig likvidation hellre än konkurs.

Om du avvecklar i god tid kommer du ju att behålla god relation med de som har varit involverade och handlat med din verksamhet. Att låta det hela sluta med konkurs är att bränna många broar för framtiden.

Möjligheten att få igång verksamheten

I vissa fall kan det vara klokt att vänta lite och se om det inte går att få det hela på rätt köl igen. Detta särskilt om det finns en stor lust att lyckas med bolaget. Här gäller det förstås att tänka på ett realistiskt sätt.

Du kan inte anta att det kommer att gå bra igen om du bara pumpar in lite mer pengar i bolaget. Det är bättre att göra upp en professionell plan som kan få igång sälj och spridning till nya kunder på ett effektivt sätt. Då finns det anledning att tro att det hela ändå kan lyckas.

När du har bestämt dig för att lägga ner

När du har bestämt dig för att avveckla aktiebolag kan du fundera på om du vill sköta processen själv eller om du hellre säljer för att få ut pengarna på en gång. Det går att sälja till en bolagsservice och sedan låta dem sköta avvecklingen.

Du får pengarna för bolaget minus den avgift servicebolaget tar för tjänsten. Det här kan vara ett bra sätt att avveckla aktiebolag på då du är säker på att du inte vill fortsätta med verksamheten. Och det är ett bra val då det finns god anledning till att få ut pengarna ur bolaget snabbare.

Det kan ju vara så att du vill lägga ner för att kunna göra något helt annat. Då kan det vara värt att betala för hjälpen för att slippa vänta på pengarna som tar dig vidare och ger dig högre livskvalitet.